Att kallså sommarblommor
När januari går över i februari är det startskottet för odlingsåret. I varje fall för en någon med dåligt tålamod och som verkligen inte vill vänta en endaste dag till. Precis så är jag :). Det är något speciellt med när varje fönsterbräda i söderläge är fyllda av små plantor och vindruvsaskar, glasspaket och klippta mjölkpaket. Min make däremot, han är inte lika förtjust över djungeltemat jag kan skapat sådär strax innan utplantering fram emot maj-juni.
I år är såklart inget undantag. Jag har redan nu både chili, Jätteverbena, Pampasgräs, Blodtopp och Indisk fingerört trängandes på fönsterbrädan i vardagsrummet och snart är det dags för omskolning av mina chilibebisar, och då..ja..då blir det fullt. I år har jag även gått bananas på Dahlia knölar, och eftersom att jag saknar ett större växthus så behöver jag väcka alla dessa här inne i värmen också.

Som att inte det vore nog, så har jag gått loss fullständigt på snittblommor i år. För att spara plats inomhus har jag därför valt att kallså de allra flesta av dessa. Jag tänkte därför nu berätta hur jag har gjort detta.
Först och främst, vilka blommor passar att kallså? Man kan tänka att blommor som gärna självsår sig, är perfekta kandidater för detta. Exempel på dessa är:
Rosenskära
Vallmo
Blåklint
Solrosor
Blomstermorot
Ringblomma
Förutom dessa har jag i år även provat att kallså ett gäng andra blommor, som jag har läst och hört ska klara en kallsådd. Så här hos mig står just nu (förutom blommorna jag redan nämnt) Lejongap, Praktvädd, Riddarsporre, Nigella, Luktärt, Brudslöja, Risp, Amaranter, Eterneller och ett gäng andra fröer ute och väntar på att gro när värmen kommer i vår.

Varför kallsår man då. förutom att det spar plats inomhus? Jo, Genom att kallså försöker vi efterlikna naturen och på så vis låta fröerna gro när rätt tid är inne. Plantorna blir kraftigare och är redan avhärdade när det är dags för utplantering. Inte nog med det så spar man en massa tid på att slippa omskola. istället planterar med direkt ner plantorna på sin växtplats senare i vår. Jag bredsår mina fröer vid kallsådd. Det innebär att jag strör ut mina fröer över jorden och får med andra ord många fler plantor än om jag hade sått ett fåtal frön per kruka, bra va?
Gamla godislådor är perfekta att så i! Jag har fått mina från den lokala godisbutiken, och återbrukar något som annars skulle ha slängts direkt. Superbra tycker jag!
Förutom att diska lådorna och lock, började jag med att borra hål i botten och i locket. Vi vill att sådderna både ska få fukt, men att fröerna inte riskerar att drunkna. Därav hålen som ni förstår.

Sedan är det då dags för jorden. Jag använder en bra såjord och fyller upp ungefär halva lådan med jord och trycker lätt till jorden på ytan. I de allra flesta fall sår jag två olika sorter i samma låda, och sätter då en liten remsa i mitten för att göra det tydligt vart sådderna är. Ett tips är också att sätta två olika sorters blommor i samma låda. Det kommer underlätta mycket när det är dags för utplantering då du ser skillnad på vilken planta som är vilken.
Alla frön har olika förutsättningar för att gro. En del vill bara ligga på ytan, medans några vill ligga längre ner i jorden. Man får helt enkelt läsa på fröpåsen hur just dessa frön vill ha det. Glöm för guds skull inte att märka upp dina sådder också, i vissa fall har jag båda namn, färg och höjd.

När fröerna är i jorden är det dags för lock och sedan är det bara att ställa ut lådorna utomhus. I första hand vattnar vi inte sådderna alls. Är det snö ute, kan man lägga på ett tunt lager snö ovanpå, som sedan får smälta när det blir plusgrader. En bra temperatur för kallsådd är såklart minusgrader, men runt 0 iallafall. Vi vill inte att sådderna ska gro för tidigt. Då riskerar dom att frysa sönder när det blir minusgrader igen. Så det gäller att hålla koll på både sådd och temperatur. Har plantorna börjat gro kan det vara en idé att täcka med en fiberduk eller filt vid köldknäppar. Lådorna ska placeras i ett skyddatläge i skuggan. Temperaturen stiger snabbt i lådorna, och återigen vill vi inte att sådderna gror för tidigt.
Nu håller vi tummarna för en lyckad sådd och drömmer oss bort till de fina buketterna i sommar.
