Att skapa en klänning i botaniskt material

28.08.2021

När jag skulle ta mitt yrkesbevis som florist skulle man välja ett case att jobba med. Jag valde ett case som heter "Elsas Vintagebröllop". Jag skulle alltså skapa ett brudarbete med vintagetema. En klänning tänkte jag! För hur häftigt vore det inte att få göra en klänning, med dominans av botaniskt material. Hur gör man då? Jag valde att skapa ett underlag med hjälp av hönsnät, och påbörjade sedan livet på klänningen som består av lammöron som jag limmade på plats. Limmning är i floristtermer en dold tekning. detta innebär att inget lim får synas, varken genom en kemisk reaktion genom bladen, eller på sidan av som limfläckar. Ni kan ju gissa hur pillrigt det var. 

Kjolen är gjort av flera olika sorters gräs som jag tejpat på plats, strå för strå. Hur lång tid tror ni att det tog? Totalt har jag limmat och tejpat två veckor i sträck, 8 timmar om dagen. Men visst blev det effektfullt? Kontrasten mellan den mjuka sammetslika lammöronen mot det sträva gräset. 

Blommorna som sedan är limmade på är helt och hållet utan vattentillförsel. Min utmaning var då att välja blommor som klarar 24 timmar utan vatten (vilket var ett av kriterierna i caset). Jag lyckades väldigt bra. Förutom klematis som sitter i vattenrör har jag använt Blodtopp, Eryngium, Limonium, Jätteeterneller, Brudprotea, Hortensia, Orkidéer och Begonia. 


Om jag hade gjort om det igen? Ja verkligen! Jag älskade det varje sekund och om möjligheten kom för att skapa en kollektion så kör jag direkt