Låt oss prata corsage

19.08.2022

Låt oss ägna en stund till att prata corsage, eller knapphålsblomma som kanske flest väljer att kalla den. Alltså den lilla blomman som brudgummen, marskalkar och bestmans bär på sin kavaj. 

Historien säger bland annat att blommorna i brudgummens corsage ska tas ur brudbuketten för att visa tillhörighet med bruden, och symboliserar att brudparet binds samman livet ut. Idag är det inte lika vanligt att blommorna tas ur brudbuketten, utan mer att den går i samma tema, stil och färgskala som brudbuketten och bröllopets känsla.

Måste man ha ett corsage? Nej verkligen inte. Många väljer helt bort den och kanske istället låter brudgummen med hans följa ha en snygg duk i bröstfickan till exempel. Ibland väljer brudparet att enbart brudgummen bär corsage och ibland vill man inte ha en corsage till någon alls. 

Hur ska den placeras då? När man beställer en corsage från mig har alltid mina en säkerhetsnål på baksidan som gör det väldigt smidigt för er att få den på plats. En del florister använder en vanlig nål som man fäster i kavajen. Väldigt enkelt med andra ord. Placeringen är väldigt viktig. Ibland kan man se den vara placerad i knapphålet, vilket i och för sig inte är så konstigt då den kallas knapphålsblomma. En korrekt placering är på kavajens vänstra slag, parallellt med den yttre sömmen och mitt emellan de båda sömmarna. Alltså inte i knapphålet.  Det blir så varken speciellt snyggt, stjälkarna riskerar att gå av och i vissa fall kan dessutom kavajen missfärgas. 

Så att för summera mitt inlägg om corsage. Alla gör precis som man vill, med eller utan corsage. Endast till brudgummen eller också till hela hans följe. Varför inte låta brudparets pappor bära ett varsitt corsage. Även om kanske just det är mer vanligt i USA. 
Stilen då? Jo, även där gör ni precis som ni vill. Jag har haft en brudgum som ville ha sin corsage så stor att det skulle synas tydligt att det var han som skulle gifta sig. 

Lycka till!