Nu startar odlingsåret!

03.01.2023
Kavla upp armarna, rota fram era odlingskärl, dyk ner bland fröerna och rensa kalendern på planer. För nu startar odlingsåret!

Att ha trädgård och odling som intresse ger oss trädgårdsfantaster många favorittider på året. Det är nästan svårt att säga vilken tid som är bäst om jag ska vara ärligt. Självklart älskar jag när jag kan bada i blomsterprakta, eller plocka in riktigt fina grönsaker och annat till middagen, direkt från min egen odling. Men att kicka igång odlingsåret med de första tidiga fröer. Det slår väldigt mycket, den tiden är magiskt. När det första fröna är i jorden tillbringar jag måååånga gånger per dag med att titta till mina sådder för se om något börjat titta fram, så har det är tillräckligt fuktigt. Och för er som undrar, ja, jag brukar prata med mina plantor.

Den 1 januari brukar jag alltid inleda med att så de allrs första fröerna, men i år blev det i senaste laget och mina fröer kom inte i jord förens idag *hehe*. 

Har du inte hunnit komma igång ännu, ingen panik. Det är fortfarande alldeles för tidigt för de flesta fröerna. 

Så här tidigt på året startar jag alltid upp med plantor som kräver lite längre utvecklingstid. Hos mig blir det Chili, Paprika, Blodtopp, Rysk martorn och Jätteverbena. Om någon månad är det dags för kallsådderna av sommarblommor, det ser jag verkligen fram emot.

I år har jag bestämt mig för att testa något nytt. Nämligen pluggboxar. Jag har hört väldigt gott om dessa, och har haft möjligheten att ha fått några av min mormor som även hon odlar väldigt mycket. Boxen består av 3 delar. En botten som vatten, själva odlingsdelen med 49st långa smala celler och det transparenta locket som fungerar som ett drivhus. Den genialiska delen med pluggboxen är att man ska vattna underifrån vilket gör att sådderna får långa fina rötter. När det sedan är dags att planera om skjuter jag helt enkelt ihop under- och mellanrede och får då fram två perfekta plantor redo för utplantering. 


Eftersom att det är första gången för mig med pluggboxen för jag utvärdera den efter säsongen. Jag tror den kommer bli toppen :)