Planera sina bröllopsblommor

14.11.2022

Jag får ofta frågan hur man börjar planera för sina bröllopsblommor. Måste man veta precis vad man vill ha när man bokar sin florist, och behöver man veta vilka blommor som passar ihop och vilka blommor som håller sig fina hela dagen?

Varje gång jag startar upp med ett nytt brudpar brukar jag alltid ställa frågan Vilken stil och känsla vill ni ska prägla ert bröllop?. Att utgå från en känsla får mig som florist att ta till mina yrkeskunskaper och min expertis för att ta fram just de blommor som passar för en visst känsla. 


Men vad är då stil och känsla? ja, ibland känns den frågan enkelt. Men den kan även vara så svår, ett fint bröllop vill väl alla ha liksom. Om det känns svårt är mitt råd att utgå från lokalen, och er personlighet. Planerar ni en utomhusvigsel i lantlig miljö med festen på en loge. Då kanske en vild, yvig bukett med gräs, brudslöja, klematis och härligt torkat passar fint. Medans det på en herrgård eller slott är fint med en mer elegant bukett där lugna runda blomformer gör sig väldigt fint.

När man planerar blommor till sitt bröllop tycker jag att man ska fundera på vad man tycker är viktigt, vad man vill prioritera och vad man vill lägga sina pengar på. För en del är blommorna en stor och viktig del av bröllopet, och därför någon man väljer att lägga stora pengar på. Det kan vara allt från buketter, vigselblommor och bordsblommor. Ibland även blommor till kyrkan och bilen. För andra känns blommorna viktigt, och för andra mest som något man bör ha men inget man vill lägga stora pengar på. Det finns inget rätt eller fel här, även om jag som florist självklart tycker att blommorna är superduper viktiga.

Vill man inte lägga superstora pengar på sina blommor, men ändå anser att blommorna är viktiga rekommenderar jag att lägga pengarna på blommorna där troligast kommer lägga mest tid. Dvs. festlokalen. Ni kommer tillbringa många timmar under middagen och därför väljer många att lägga pengar på just bordsdekorationerna. 

Här kommer en liten sammanställning över mina tips

1. Tänk stil och känsla istället för blomsorter. 

2. Välj stil efter er festlokal och vigselplats.

3. Gör er personliga prioriteringslista över blommorna. Vad är viktigt för just er?

4. Låt er florist jobba mot er budget, det går i princip alltid att anpassa blommorna efter er budget.