Välkommen till blomsterträdgården

14.07.2022
Ni som kikat in här under bloggen har säkert läst mitt i lägg om att kallså sommarblommor. Och vet ni vad, det blommar nu!

Att jag älskar trädgård och blommor är det säkert ingen som har missat, så att jag ska ha min egen lilla snittblommsodling kändes såklart som en självklarhet. Tidigare i våras, eller egentligen redan i vintras påbörjade jag mitt lilla "bygge" på en plats i trädgården som var lite av en döyta. Vi hade ett gäng vinbärsbuskar som ingen av oss brydde sig om, så varför inte anlägga en snittblommsodling där? Som om det inte vore nog så ligger den i direkt anslutning till min ateljé, hur bra?

Det som tog det allra största tiden var att välja en branoch smidig placering av mina kragar. Jag har nämligen valt att odla allt i kragar, då jag dels gillar den designen, dels kommer odligen upp en bit och fram för allt blir det liiite jobbigare för sniglarna att ta sig upp.

Placeringen nu då. Det som spelade in här var att jag ville få ut så mycket plats som möjligt, men samtidigt inte uppleva det trångt. Även grösklipparen och en skottkärra måste kunna komma emellan. Så efter mycket bärande och flyttande så kom jag tillslut fram till en bra placering för alla mina kragar.

I botten har jag lagt ett lager av kartong och tidningar, och sedan löv och annat trädgårdsavfall. Jag har tömt alla krukor, allt klipp från perenner mm mm för att få en bra grund i kragarna. Där efter var det dags för gödsel. Jag har hämtar släpvis med hästgödsel från snälla stallägare som gärna blir av med lite från deras gödselstackar. Win win helt enkelt. 

Okej, nu kommer tips nummer 1: Tro inte som jag att det ska räcka med att toppa dina kragar med ca 1-2 säckar jord efter att du fyllt upp med hästgödsel...det går åt massor. Jag har säker köpt närmare 100säckar jord för att få upp jorden. Det går helt enkelt åt betydligt mycket mer än bad man tror. Och då har jag ändå fyllt en och annan pallkrage i mitt liv.

Alla kragar är målade med svart slamfärg, och även den mina spaljéväggen och portalen som min make hjälpt mig att bygga. Vi har nämligen mängder med rådjur här hos oss, och för att säkra upp lite valde jag en hög vägg mot den sida av trädgården där rådjuren troligast tar sig in ifrån.

Är ni redo för bilder? Här kommer härliga bilder från min blomsterträdgård i detta nu.

Toppamarant 'pygmy torch'
Toppamarant 'pygmy torch'
Dahlia 'sebastian'
Dahlia 'sebastian'
Riddarsporre 'the pinks'
Riddarsporre 'the pinks'
Dahlia 'wizard of oz'
Dahlia 'wizard of oz'
Luktärt 'beaujolais'
Luktärt 'beaujolais'